20 Ekim 2011 Perşembe

İSTANBUL ADASI

18. Yüzyıl İstanbul Konak Bahçesi

istanbul-adasi-konak-bahcesi
Konak Bahçesi
İstanbul Adası’nın odak noktasını oluşturan bahçe, yazılı ve görsel kaynaklardan yola çıkılarak 18. yy İstanbul bahçelerini, dönemin orijinal tasarımlarına sadık kalınmaya çalışılarak tüm yapısal ve bitkisel güzelliklerini yansıtacak şekilde düzenlenmiştir. Mahalle Çeşmesi, Çınarlı Seyir İskelesi, konak bahçemizin bütünleyici mekânlarını oluşturmaktadır.
18. yüzyıldan önce inşa edilen Türk saray bahçeleri daha sonraki dönemde inşa edilenlere göre çok daha sade yapıdaydı. Ancak Türk bahçe sanatının orijinal karakteristiği XVIII. Yüzyıl’dan itibaren Rönesans ve Barok bahçe sanatının etkisi ile değişmiştir. XIX. Yüzyıl ortalarında ise Osmanlı bahçe sanatı neredeyse tamamen yok olmuştur.
Her ne kadar 18. yüzyıl İstanbul Bahçe anlayışının yazılı ve görsel kaynakları günümüze ulaşamamış olsa da günümüze kadar gelmiş minyatürler, şiirler ve bazı yazılı kaynaklardan yararlanılarak bu bahçelerin genel karakteristiği belirlenmeye çalışılmaktadır.




istanbul-bogazi
İstanbul Boğazı

Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul Boğazı, yüzyıllar boyunca çeşitli kültürlerin yuvası olmuştur. İki kıta arasında kurulan dünyadaki tek kent olan İstanbul üzerinde yaşamış ve halen halen yaşamakta olan tüm kültürlerin özellikleri ile şekillenmiştir.
İstanbul'un, surlar içinde kalan bölümünün, yedi tepe üzerinde kurulduğu söylenir. Bu nedenle 'Yedi tepeli kent' denince akıllara İstanbul gelmektedir.
İstanbul Adası’nın önemli bir öğesi olan Boğaziçi alanı, ölçekli olarak küçültülerek alana yerleştirilen “İstanbul Boğazı”nı sembolize etmektedir. Suyunun rengi, köprüleri, Kız Kulesi ve dört mevsim değişecek çiçekli “Yedi Tepesi”yle minyatür boğaz, seyir iskelesi ve teraslarından izlenebilmektedir.



Türk Kültüründe Bahçe ve Çiçek
“İstanbul’un Kültür ve Yaşamında Bahçe ve Çiçek” temalı sergide, üzerinde çiçek ve ağaç motifi bulunan değişik objelerden 120 tablonun yer aldığı bir sergidir. Sergide çeşmeler, mezar taşları, silahlar, çadırlar, kitabeler, çiniler, fermanlar, kıyafetler, ev süslemeleri, kısaca yaşamın her alanında yer alan resim, gravür ve minyatürlerinde bulunan bahçe ve çiçek motifleri sunulmaktadır. İstanbul’da çiçek yetiştirmenin nasıl şiir gibi müzik gibi tutkulu bir sanat haline geldiği; mutfağı zenginleştirme ve renk tonlarını belirtmeye varıncaya kadar meyve ve çiçeğin ne kadar geniş bir alanda etkili olduğu görülmektedir.
İstanbul’da Mutlu Olan Ağaçlar
Farklı iklim kuşaklarının etkisi altında olması ve farklı uygarlıklara başkentlik yapmasının etkisi İstanbul’un ağaç çeşitliliğini arttırmıştır. Yurtdışından getirilen birçok ağaç türü buraya uyum sağlamıştır. Sergide servi, çınar, erguvan gibi İstanbul’a sembol olmuş ağaçların yanında sarıçiçekli atkestanesi, lâle ağacı gibi ender bulunan ağaçların fotoğrafları yer almaktadır.
İstanbul’un Çiçekleri
Yaklaşık 2500 bitki türüyle Avrupa’nın birçok ülkesini bile geride bırakan İstanbul’un çiçeklerinin yer aldığı sergi özellikle İstanbul endemiği bitki türlerini kapsamaktadır.

ARBORETUM ADASI

Arboretum Adası  

“Arboretum” sözcüğü, çeşitli biçimlerde tanımlanabilir. Genel olarak, kökeni belli ve doğru belgelenmiş ağaç ve çalı gibi odunlu bitkilerden oluşan canlı koleksiyonların yer aldığı arboretumlar; bilimsel araştırmaların yanı sıra içeriğine uygun hoş vakit geçirme amacıyla düzenlenmiş alanlardır.
 Arboretumda, gerek bulunduğu ülkenin doğal odunlu bitkileri; gerekse dünyanın çeşitli yerlerinden getirilmiş, kökeni belli ağaçlar ve çalılar, belirli bir plan ve tasarıma göre sergilenir.  
NGBB’de, 9 Nisan 2011 tarihinde ziyarete açılan Arboretum Adası’nda öncelikle Türkiye’nin doğal odunlu bitkilerinin tümünün bir araya getirilmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda ülkemizde doğal olarak yetişen 723 değişik ağaç ve çalı türü, 2009 yılından başlayarak ülkemizin birçok bölgesinde gerçekleştirilecek olan bilimsel araştırma gezileri ile NGBB Arboretum adasına taşınacaktır.
Odunlu Bitki Koleksiyonu Arazisi (OBKA) çalışmalarında, bitkilerden canlı örnek ya da tohum ve çelik gibi üretim malzemesi alınmaktadır. Ayrıca, ilgili örneklerin tam teşhisini yapabilmek için, bitkiden yöntemine uygun olarak herbaryum örnekleri alınmakta; fotoğrafları çekilmektedir.Tüm bitkilerin, alındığı yere ait açık ve kesin ekolojik bilgileri kaydedilmekte; bahçeye gelir gelmez birer giriş numarası verilmektedir.
 Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin tüm adalarında, 2011 yılının mart sonu itibariyle, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen toplam 701 odunlu bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan 242 tür (% 35’sı) yerli; 459 tür (% 65’ü) yabancı kökenli (egzotik) bitkidir. Bu değerler, genel olarak dünyadaki diğer arboretumlar ile benzerlik gösterir.
 Geçtiğimiz üç yıl boyunca, NGBB’ye yaklaşık 150 farklı odunlu bitki getirilmiş; bunlardan 104 bitki, daha önce 42 doğal tür ve 28 yabancı kökenli türün bulunduğu, Arboretum Adası’nda dikilmiştir. Halen Arboretum Adası’nda, 146 farklı doğal odunlu bitki türü (% 84) ile 28 yabancı kökenli odunlu bitki türü (%16) bulunmaktadır. Bu bitkilerin tümünün, kesin teşhisleri ve etiketlenme işlemleri yapılmıştır. Buna göre, arboretumda bulunan yerli türlerin oranı, amaca uygun olarak, NGBB genelindeki yerli türlerin oranına göre oldukça yüksektir. 

MESİRE ADASI


Keşif Bahçesi


kesif_bahcesi_01
Keşif Bahçesi


Alan çocukların oynarken, bitkiler dünyası hakkında bilgilenmelerini hedef almıştır. Alanın teması Bitkiler, diğer canlıların yaşamasını sürdürmesi için yaşamsal önem taşır.” Olarak belirlenmiştir. Oyun Alanı, çocuklara NGBB’nin armağanı olarak 2009 yılının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında açıldı.
Keşif Bahçesi’nde en göze çarpan modüller arasında; kum havuzu, fıskiye, açık tiyatro, ağaç ev, tünel yer almaktadır.

Mesire Alanı 



mesire_01
Mesire  Alanı


ERTUĞRUL ADASI


Faydalı Bitkiler Bahçesi


tibbi_01
Tıbbi ve Kokulu Bitkiler 

Ülkemizde de yaygın olarak kullanılan ve “kocakarı” ilacı olarak bilinen bitkisel droglar ve bitkisel karışımlar aslında etnobotanik denilen bir bilim dalı altında incelenmektedir. Etnobotanik; bitkilerin tıbbı kullanımlarının yanında her türlü geleneksel kullanımlarını inceleyen bir bilim dalıdır. İncelemeler sonucunda sentetik ilaçların yan etkileri, farklı ilaçlarla ve farklı etmenlerle etkileşimlerinin ortaya çıkışı, insanların zamanında “kocakarı” ilacı diye küçümsedikleri ilaçlara geri dönmeye yöneltmiştir. Böylece alternatif tıp günümüzde hiç olmadığı kadar gözde olmaya başlamıştır.

Bugday-ve-yakin-akrabalari
Buğday ve Yakın Akrabaları
2010 yılında Ertuğrul Adası Faydalı Bitkiler Koleksiyonu içerisinde oluşturulmuş olan NGBB Buğday ve Yakın Akrabaları Koleksiyonu tamamen sergileme ve bilgilendirme amaçlı yapılan bu koleksiyonda, buğday ve akrabalarının evrimsel gelişimleri göz önüne alınarak bir peyzaj düzenlemesi izlenmiştir.





anit_zeytin_01
Anıt Zeytin Ağacı

Gemlik yöresinde yer alan bir zeytinlik, fabrika alanı yapılmak için kesilmek üzereyken Sayın Ali Nihat Gökyiğit tarafından alandan yaşlı bir zeytin ağacı sökülerek Ertuğrul Adası’na dikilmiştir.
Torajiro Yamada Amfisi üstünde yer alan anıt zeytin ağacının yaşı tam olarak bilinmemektedir. Hala zeytin veren ağaç asıl olarak iki ağacın birleşmesiyle oluşmuştur. Ağaç bu özelliği ile Türk Japon dostluğunu temsil etmektedir.

Ertuğrul Anıtı


ertugrul_aniti_01
Ertuğrul Anıtı