14 Ekim 2011 Cuma

MERKEZ ADA



Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu

     

soganli_bitkiler_koleksiyonu
Soğanlı Bitkiler Sergisi

Soğanlı bitkiler (geofitler), elverişsiz mevsimleri toprak altında bulunan soğan, yumru, rizom gibi organlarla geçiren bitkilerdir.
NGBB Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu 2001 yılından itibaren oluşturulmaya başlanmıştır.NGBB’ndeki koleksiyonların en önemlisi olarak “Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu” gösterilebilir. Türkiye’nin farklı bölgelerinden soğanlı bitki türlerinin bir arada bulunduğu koleksiyon, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği hakkında önemli veriler sunmaktadır.
Koleksiyonun ana amacı, soğanlı bitkilerin üretimi, yetiştirilmesi, bakımı hakkında deneyimlere dayanan bilgiler üretmek ve bunu halkla paylaşmaktır.


kaya_bahcesi
Kaya Bahçesi


Kaya Bahçesi, doğal ortamı kayalık alanlar olan kaya üzerinde veya taşlar arasında veya, taşa sarılarak hayatını sürdüren bitki türlerinin sergilendiği ve yetiştirildiği alanlardır. Burada yetiştirilen bitki türlerinin ekolojik istekleri oldukça farklıdır. Sıcak ve kurak ortamda yetişen kaya bitkileri olduğu gibi oldukça nemli ve sulak ortam seven kaya bitkileri de bulunur.


cok-yillik-yastik
Çok Yıllık Yastık


Alan alt havuzun yanında yer almakta olup, kanal boyunca devam etmektedir.2009 Mayıs ayında devamı olarak düşünülen ve meteoroloji istasyonunun ön kısmı olan nilüfer havuzuna devam eden yolun yanında yer alan yeni bir yastık daha oluşturulmuştur.Senenin her döneminde  bahçede yeşil ve çiçekli alanlarla karşılaşabilmek için çokyıllık yastıkların genişletilmesi tasarlanmaktadır.



kaktus
Kaktüs ve Etli Bitkiler Serası
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde kaktüs ve etli bitkiler serasında gösteri amaçlı yetiştirilen bitkileri  gelen ziyaretçilere, okul öğrencilerine ve kaktüs ve etkili bitki meraklılarına tanıtmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin bitki çeşitliliğini arttırmak amacıyla kurulmuştur.

kaya_catlagi
Kaya Çatlağı Bahçesi

Doğal ortamları olan kayalar ve kaya çatlakları arasında çok az bir toprakla bile yaşamlarını devam ettirebilen bitkilerin sergilendiği alandır. Bu ortamda yaşamlarını sürdürebilen bitkilerin kendilerini bulundukları ortam koşullarına adapte etme yetenekleri oldukça yüksektir. Genellikle burada yaşayan bitkilerin çoğunun boyları oldukça küçüktür. Bu sayede kendilerini şiddetli rüzgârlara korurlar.

kurakcorak_bahce
Kurak ve Çorak Bahçe


Son yıllarda dünyanın giderek kuraklaşacağı varsayımı neticesinde, Dünya üzerinde tuzcul ortamlarda ve daha az suyla yaşamlarını devam ettirebilen bitkilerin varlığı önem kazanmaktadır. Kurakçıl bitkiler olarak adlandırılan bu türler, giderek kuraklaşan Dünya için gelecek umudu taşıyor.
Bu nedenle daha az su tüketen ve kuraklık nedeniyle tuzluluğu artan topraklarda yetişebilen bitkilerin halka tanıtılması ve konuya ilişkin çalışmaların teşvik edilmesi günümüzde daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak Kurak ve Çorak Bahçe’yi oluşturmamızdaki amaç; halkımızın küresel ısınma ve bunun getireceği sonuçlara dikkatini çekmek ve gelecek nesiller için gıda güvenliğimiz ve su sancısı açısından bilimsel araştırmaların teşvik edilerek arttırılmasını sağlamaktır.


NGBB'den Haberler


Bitki Ressamlığı Kursu

ressam
Bitki fotoğraflarından ziyade bu resimler bilimsel çalışmalarda, görsel yayınlarda kullanılıyor ve önemli bir sanat değeri taşıyor. Bitkilerin ayrıntılı resimleri botanikçilerin en önemli başvuru kaynaklarından biridir. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Kew Kraliyet Botanik Bahçesi bitki ressamlarından Christabel King tarafından üç yıl boyunca Türkiye'de vrilen kursları finanse etmiş, Türkiye'ye bitki ressamları kazandırmıştır. Bu kurslardan maharet belgesiyle mezun olan kursiyerler, son yıllarda Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde halka yönelik olarak verilen kursları sürdürmektedir.

KURS I - Tarih: 3-4 Aralık, 10-11 Aralık, 17-18 Aralık 2011 (Hafta sonları)
KURS II - Tarih: 5-6-7 Aralık, 12-13-14 Aralık (Haftaiçi)
Saat: 10.00 - 16.30
Yer: NGBB, Eğitim Merkezi
Eğitmen: Işık Güner
Ücret: Kurs ücreti kişi başına 400 TL olup tüm malzemeler bahçe tarafından temin edilecektir.
Not: Kurslar 12 kişi ile sınırlı olup, son başvuru tarihi 1 Aralık 2011’ dir. Kursların 8 kişiyi tamamlayamaması durumunda kurs iptal edilecektir. Kursa katılmanın herhangi bir ön koşulu bulunmamaktadır.